Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pianka z bitej śmietany z ananasami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana 30% 1 l
ananas w puszce
cukier wanilinowy
cukier puder 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 łyżeczek
galaretka truskawkowa
czekolada gorzka 5 dag
mleko 1\2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Pianka z bitej śmietany z ananasami

Zimną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym.
Żelatynę zalać 1/2 szklanki wrzacego mleka lub wrzącej wody.
Dokładnie rozpuścić, wymieszać łyżeczką( przestudzić)
Wlać do śmietany, jeszcze chwilkę ubijać.
Blaszkę o wymiarach 24x28 cm wyłożyć folią aluminiową.
Wyłożyć masę do formy, wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Galaretkę rozpuścić w 450 ml wrzacej wody.
Ananasy odsączyć, ułożyć krążki na masie śmietanowej.
Zalać wszystko tężejącą galaretką,(tężejącą galaretkę wlewamy na piankę łyżką)
Odstawić na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem, posypać tartą czekoladą.

Na spód możemy ułożyć biszkopty i dopiero wyłożyć masę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak