Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

cytrynówka (idzie w nogi)

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cytrynka 6 sztuk
spirytus 1 litr
woda 1 szklanka
cukier 3/4 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: cytrynówka (idzie w nogi)

Umyć cytryny w ciepłej wodzie. Obrać je ze skórki, tak aby nie zdrapać białej części (bardzo cieniutko). Przegotować obrane żółciutkie skórki wraz z cukrem w 1 szklance wody. gdy całość się już połączy i ostygnie do około 40*C wlać sok ze wszystkich cytryn. Całość powinna wynosić mniej więcej 1L-1.2L. Mieszankę tą odcedzamy od skórek. Całość mieszamy wraz z 1L czystego spirytusu. Powinno powstać nam łącznie 2-2.2L wódki. Następnie odstawiamy na 3 dni w jakieś ciemne miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna108
Joanna108 01.12.2010 18:23
Ciekawe i pewnie wypróbuję. Ja mam inny przepis na cytrynówkę. Po prostu cytryny szpikuję pewną ilością gozdzików i zalewam roztworem miodu i spirytusu. Po 3 tygodniach wyciskam z cytryn sok i filtruję. Nalewka jest żółciótka i świetnie smakuje w połączeniu z sokiem miętowym.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak