Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski drożdżowe z białym sosem

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
drożdże 2 dag
jajko 2 sztuki
masło 6 dag
mleko 250 ml
sól do smaku
składniki na sos: mąka 3 łyżki
masło 15 dag
bulion 250 ml
sok z cytryny
cukier 1 łyżka
śmietana 250 ml
żółtko jajek 5 sztuk
rodzynki 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski drożdżowe z białym sosem

Do miski wsypać przesianą mąkę. Mleko podgrzać, dodać do mąki i wymieszać. Drożdże rozdrobnić i wsypać do ciasta, dodając łyżkę stopionego masła i sól. Kiedy ciasto będzie gładkie i lśniące, nakryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. W dużym garnku zagotować wodę, osolić ją i kłaść łyżką kluski. Gotować aż wypłyną na wierzch. Przygotować sos: rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę i zasmażyć, wymieszać z zimnym bulionem, dodając sok z cytryny, cukier i śmietanę. Wszystkie składniki wymieszać i zestawić z ognia. Do sosu dodawać po jednym żółtku i rozprowadzać je. Wsypać rodzynki i polewać sosem kluski drożdżowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak