Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec z bakaliami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
mleko 1/4 szklanki
margaryna 50 g
żółtka jaj 2
cukier 2 łyżki
olej 1/2 łyżki
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec z bakaliami

Najpierw przyrządzamy ciasto drożdżowe: Drożdże rozpuszczamy z cukrem i mlekiem, po kilkunastu minutach dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę i odstawiamy do wyrośnięcia.
Masę makową rozprowadzamy na rozwałkowanym na prostokątny placek cieście. Następnie rolujemy placek z masą makową i zawijamy w pergamin posmarowany margaryną. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 26.03.2013 12:27
bardzo często robię
Krzysztof42 30.03.2011 16:27
siała baba mak a potem makowca upiekła
iwona332 19.02.2011 14:47
super
christopher1 16.09.2010 21:51
aż ślinka leci
sylwiachmiel 12.05.2010 15:06
niestety mnie makowce sie nie udaja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak