Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka z farszem kurkowo - jarzynowym

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dużych udek z kurczaka 6
cebula biała 1
duże marchewki 2-3
dkg kurek, świeżych/mrożonych ok.30
Bułka tarta klasyczna Prymat 2-3
łyżki masła 3
Pieprz ziołowy mielony Prymat
kilka łyżek sosu sojowego Marynata:
łyżeczki sosu chili 3-4
łyżeczki soku z cytryny 2

Przepis i sposób przygotowania na: Udka z farszem kurkowo - jarzynowym

Bałam się trybowania udek jak ognia a okazało się, że to wcale nie jest takie trudne. Potrzebny tylko ostry nóż i odrobina cierpliwości :-)

Udka opłukałam i dobrze osuszyłam ręcznikami papierowymi. Pojedyncze udo położyłam na desce skórą do dołu. Nacięłam skórę
wokół końcówki pałki i przepiłowałam ją nożem z drobną piłką. Zaczynając od główki kości uda stykającej się ze stawem biodrowym zaczęłam trybowanie. Odkrawałam mięso i ścięgna od kości, pomału, po kawałeczku, jednocześnie zsuwając je w dół. Najtrudniej było przy stawie łączącym udo z pałką - tu trzeba ostrożnie i pomogłam sobie nożycami kuchennymi odcinając chrząstki. Z pałki już mięso ze skórą zsunęłam jak skarpetę. Część z uda była jakby przecięta a z pałki w całości.

Składniki
marynaty wymieszałam i posmarowałam nią mięso z obu stron. Odstawiłam na ok. 1,5 godziny.

Grzyby oczyściłam i opłukałam. Odstawiłam żeby dobrze odciekły. Cebulę obrałam i posiekałam w kosteczkę a marchew starłam na tarce jarzynowej. Na patelni
rozpuściłam masło, wrzuciłam cebulkę i kurki a gdy lekko się podsmażyły dodałam marchewkę. Smażyłam razem mieszając ok. 5 min. aż wszystko zmiękło i lekko odparowało. Doprawiłam solą, pieprzem ziołowym i papryką. Na koniec dosypałam bułkę tartą.

Na każde udo nakładałam porcję farszu upychając go do części z pałki a tu, gdzie udo było przecięte po prostu przykryłam je bocznymi częściami mięsa i skóry. Ułożyłam uda na posmarowanej olejem blasze, przecięciem do dołu. Niczego nie zszywałam ani nie spinałam wykałaczkami bo farsz był gęsty, ale jeśli boicie się, że wam się coś rozleci to można np. związać mięso nitką. Z wierzchu też posmarowałam skórkę olejem i oprószyłam odrobiną suszonego tymianku, wstawiłam blachę do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po 20 min. zmniejszyłam temp. do 180 st. i podlałam ok. 1/2 szkl. wody. Piekłam jeszcze ok. 1 godziny, co jakiś czas polewając wytworzonym sosem. Podałam z pieczonymi ziemniakami.

Jest z tymi udkami trochę roboty, ale zapewniam, że warto i na pewno sobie poradzicie :-)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 25.11.2013 19:35
to prawda - wszystkim obecnym przy stole bardzo smakowały
Adamorek 24.11.2013 11:56
Pyszne z tym nadzieniem
cukiereczek 29.04.2012 08:14
pyszne
mariel78 25.04.2012 11:47
przepysznie to wygląda
Agnik 09.01.2012 21:24
mniam
Misia90 29.09.2011 15:42
ekstra
Marysia 29.09.2011 15:38
super
Karolina69 29.09.2011 09:22
fajne
agnieszka189 20.07.2011 12:06
aż ślinka cieknie, takie pyszności
Henryka2 30.12.2010 21:09
Pyszności!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak