Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

polędwiczki w sosie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Cebulka perłowa marynowana Smak 3 łyżki
masło 1 łyżka
śmietana 0,5 szkl
polędwiczki z dzika 800 g
czosnek 6 ząbków
ziarna jałowca 7 szt
Goździki całe Prymat 4 szt
Musztarda rosyjska Prymat 3 łyżki
ocet winny czerwony 4 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat
sól
pieprz
wino czerwone wytrawne 1 szkl
gin 1 kieliszek
cebula 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: polędwiczki w sosie

Wino wymieszać z octem i ginem, dodać posiekaną cebulę, wyciśnięty czosnek, ziarna pieprzu, 4 rozgniecione ziarna jałowca i 4 całe, goździki i listek.
Do zalewy włożyć mięso i odstawić na 3 dni.
Mięso przewracać raz dziennie.
Mięso wyjąć, osączyć, zalewę przecedzić.
Mięso natrzeć solą i pieprzem, posmarować dobrze musztardą, obsmażyć mocno na oleju.
Przełożyć do żaroodpornego naczynia, dodać cebulkę.
Masło roztopić i rozprowadzić zalewą, dodać do mięsa i dusić do miękkości w piekarniku w 180 stop.
Do sosu dodać śmietanę i przyprawy

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak