Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto jabłkowo- śmietankowe

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 2 szklanki
mleko 1/2 szklanki
cukier 1/4 szklanki
jajko 1 szt
masło 50 g
sól 1/2 łyżeczki
jabłka 700 g
sok z cytryny 2 łyżki
sok jabłkowy 100 ml
margaryna 50 g
cukier 50 g
śmietana kremowa 30% lub 36% 50 ml
płatki migdałowe 100 g
śmietana kremowa 30% lub 36% 400 ml
śmietan-fixy 2 szt
cukier puder 2 łyżki
drożdże 15 g
budyń waniliowy 40 g
cukier 40 do masy jabłkowej

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jabłkowo- śmietankowe

Ciasto drożdżowe:
15g drożdży
2 szklanki mąki krupczatki
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
1 jajko
50g masła
1/2 łyżeczki soli

Masa jabłkowa:
700g jabłek
2 łyżki soku z cytryny
100 ml soku jabłkowego
1 opakowanie budyniu waniliowego (40g)
40g cukru

Masa migdałowa:
50g margaryny
50g cukru
50ml śmietany kremówki 30%
100g płatek migdałowych

Kremówka:
400ml śmietany kremówki 30%
2 opakowania śmietan-fixu
2 łyżki cukru pudru

Rozczyn:
w ciepłym mleku rozpuścić drożdże dodać łyżeczkę cukru 4 łyżki mąki krupczatki. Odstawić do wyrośnięcia na 20-30 min w ciepłym miejscu pod przykryciem. Następnie do rozczynu dodać resztę mąki cukier i sól.
Dodać rozpuszczone ciepłe masło jajko wymieszać.
Ciasto wyrobić ręcznie przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm. Odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Na wyrośnięte ciasto drożdżowe położyć delikatnie ostudzoną masę migdałową i upiec.

Po upieczeniu zimne ciasto przekroić na pół. Położyć masę jabłkową rozłożyć kremówkę na jabłkach. Chłodzić przez godzinę. Nałożyć drugą część ciasta i posypać cukrem pudrem.

Masa jabłkowa:
Jabłka obrać ze skórki, pokroić na cienkie plastry. Podgrzać sok cytrynowy z cukrem dodać jabłka i sok jabłkowy. Zagotować i dusić przez 2 minuty. Budyń wymieszać z 3 łyżkami wody. Połączyć go z masą owocową.

Masa migdałowa:
stopić margarynę rozpuścić cukier dodać śmietanę i gotować przez 2 minuty.
Wsypać płatki migdałowe, wymieszać.

Kremówka:
Śmietanę kremówkę delikatnie ubić dodać śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Ubić.
Temperatura pieczenia 180oC
Czas pieczenia: 30minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmakolykiJoanny 09.07.2013 18:24
Wygląda pysznie :)
Wiesława1 21.07.2012 09:42
pyszności
tomek18 27.02.2012 11:14
wyśmienite
iknkirke 06.02.2012 13:28
mniam
angelika14 19.06.2011 12:53
pyszności
bercik1 12.05.2011 14:13
musi wspaniale smakowac
IlonaAlbertos 08.05.2011 23:13
Przepięknie wygląda.
Krzysztof42 29.03.2011 16:55
wygląda super
aguus 12.01.2011 13:48
pyszności
Ewa104 12.12.2010 19:27
Bardzo smacznie!
jarek4 16.11.2010 14:06
smaczne
christopher1 16.09.2010 21:49
Smaczne
cichor 24.08.2010 08:43
pychotka :)
sylwiachmiel 17.05.2010 09:31
nie moge sie oprzec i upieke na niedziele

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak