Ciasto jabłkowo- śmietankowe

Ciasto jabłkowo- śmietankowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka krupczatka

    2 szklanki
  • mleko

    1/2 szklanki
  • cukier

    1/4 szklanki
  • jajko

    1 szt
  • masło

    50 g
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • jabłka

    700 g
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • sok jabłkowy

    100 ml
  • margaryna

    50 g
  • cukier

    50 g
  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    50 ml
  • płatki migdałowe

    100 g
  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    400 ml
  • śmietan-fixy

    2 szt
  • cukier puder

    2 łyżki
  • drożdże

    15 g
  • budyń waniliowy

    40 g
  • cukier

    40 do masy jabłkowej
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto drożdżowe:
15g drożdży
2 szklanki mąki krupczatki
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
1 jajko
50g masła
1/2 łyżeczki soli

Masa jabłkowa:
700g jabłek
2 łyżki soku z cytryny
100 ml soku jabłkowego
1 opakowanie budyniu waniliowego (40g)
40g cukru

Masa migdałowa:
50g margaryny
50g cukru
50ml śmietany kremówki 30%
100g płatek migdałowych

Kremówka:
400ml śmietany kremówki 30%
2 opakowania śmietan-fixu
2 łyżki cukru pudru

Rozczyn:
w ciepłym mleku rozpuścić drożdże dodać łyżeczkę cukru 4 łyżki mąki krupczatki. Odstawić do wyrośnięcia na 20-30 min w ciepłym miejscu pod przykryciem. Następnie do rozczynu dodać resztę mąki cukier i sól.
Dodać rozpuszczone ciepłe masło jajko wymieszać.
Ciasto wyrobić ręcznie przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm. Odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Na wyrośnięte ciasto drożdżowe położyć delikatnie ostudzoną masę migdałową i upiec.

Po upieczeniu zimne ciasto przekroić na pół. Położyć masę jabłkową rozłożyć kremówkę na jabłkach. Chłodzić przez godzinę. Nałożyć drugą część ciasta i posypać cukrem pudrem.

Masa jabłkowa:
Jabłka obrać ze skórki, pokroić na cienkie plastry. Podgrzać sok cytrynowy z cukrem dodać jabłka i sok jabłkowy. Zagotować i dusić przez 2 minuty. Budyń wymieszać z 3 łyżkami wody. Połączyć go z masą owocową.

Masa migdałowa:
stopić margarynę rozpuścić cukier dodać śmietanę i gotować przez 2 minuty.
Wsypać płatki migdałowe, wymieszać.

Kremówka:
Śmietanę kremówkę delikatnie ubić dodać śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Ubić.
Temperatura pieczenia 180oC
Czas pieczenia: 30minut

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SmakolykiJoanny

09.07.2013 18:24
Wygląda pysznie :)

Wiesława1

21.07.2012 09:42
pyszności

tomek18

27.02.2012 11:14
wyśmienite

iknkirke

06.02.2012 13:28
mniam

angelika14

19.06.2011 12:53
pyszności

bercik1

12.05.2011 14:13
musi wspaniale smakowac

IlonaAlbertos

08.05.2011 23:13
Przepięknie wygląda.

Krzysztof42

29.03.2011 16:55
wygląda super

aguus

12.01.2011 13:48
pyszności

Ewa104

12.12.2010 19:27
Bardzo smacznie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat