Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto z kremem serowo-wiśniowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 275 g
mąka 500 g
cukier 250 g
mielone migdały 50 g
żółtka jaj 2 szt
sól 1 szczypta
mleko 50 ml
śmietana kremowa 30% lub 36% 50 g
jajko 3 szt
cukier waniliowy 1 szt
wiśnie 500 g
budyń waniliowy 40 g
twaróg 500 (śmietankowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z kremem serowo-wiśniowym

275 margaryny stopić i ostudzić. Zagnieść z mąką , 250g cukru oraz mielonymi migdałami, żółtkiem i solą kuchenną na kruche ciasto. Owinąć folią wstawić na 30 min do lodówki.

Krem:
Wydrylować wiśnie. Twaróg śmietankowy zmieszać z mlekiem, kremówką, cukrem waniliowym, proszkiem budyniowym, jajami i utrzeć na gładki krem np za pomocą miksera.

Posmarować tłuszczem tortownicę o średnicy ok. 26 cm. 2/3 kruchego ciasta rozłożyć na spodzie. Posmarować ciasto utartą masą serową Obtoczyć owoce w mące i nałożyć na masę serową.
Na około 30 min przed końcem pieczenia posypać wierzch ciasta kruszonką. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Temperatura pieczenia 175oC
Czas pieczenia: 40-45 minut

Wiśnie można zastąpić innymi owocami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 27.12.2012 09:25
wyglada pysznie
wojr63 17.03.2012 18:37
coś wspaniałego
ZEWA 06.03.2012 12:13
ale apetyczne
aacaac 26.09.2011 09:13
fajne
IlonaAlbertos 05.05.2011 00:41
Wspaniałe.
Krzysztof42 28.03.2011 15:45
fajne ciasto, fajny krem
Ewelina43
Ewelina43 12.12.2010 15:32
super
christopher1 16.09.2010 21:48
Wygląda ciekawie
iwona332 15.09.2010 21:50
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak