Kruche ciasto z kremem serowo-wiśniowym

Kruche ciasto z kremem serowo-wiśniowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    275 g
  • mąka

    500 g
  • cukier

    250 g
  • mielone migdały

    50 g
  • żółtka jaj

    2 szt
  • sól

    1 szczypta
  • mleko

    50 ml
  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    50 g
  • jajka

    3 szt
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • wiśnie

    500 g
  • budyń waniliowy

    40 g
  • twaróg

    500 (śmietankowy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

275 margaryny stopić i ostudzić. Zagnieść z mąką , 250g cukru oraz mielonymi migdałami, żółtkiem i solą kuchenną na kruche ciasto. Owinąć folią wstawić na 30 min do lodówki.

Krem:
Wydrylować wiśnie. Twaróg śmietankowy zmieszać z mlekiem, kremówką, cukrem waniliowym, proszkiem budyniowym, jajami i utrzeć na gładki krem np za pomocą miksera.

Posmarować tłuszczem tortownicę o średnicy ok. 26 cm. 2/3 kruchego ciasta rozłożyć na spodzie. Posmarować ciasto utartą masą serową Obtoczyć owoce w mące i nałożyć na masę serową.
Na około 30 min przed końcem pieczenia posypać wierzch ciasta kruszonką. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Temperatura pieczenia 175oC
Czas pieczenia: 40-45 minut

Wiśnie można zastąpić innymi owocami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kate131

27.12.2012 09:25
wyglada pysznie

wojr63

17.03.2012 18:37
coś wspaniałego

ZEWA

06.03.2012 12:13
ale apetyczne

aacaac

26.09.2011 09:13
fajne

IlonaAlbertos

05.05.2011 00:41
Wspaniałe.

Krzysztof42

28.03.2011 15:45
fajne ciasto, fajny krem

Ewelina43

12.12.2010 15:32
super

christopher1

16.09.2010 21:48
Wygląda ciekawie

iwona332

15.09.2010 21:50
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat