Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki w curry pikantnie

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki świeże 1 kg
ocet 10 % 150 ml
sól 1,5 łyżki
cukier 1.5 łyżki
olej roślinny 3 łyżki
czosnek ząbki 3
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki w curry pikantnie

Ogórki kroimy w grube plasterki, solimy i odstawiamy na 3h w zimne miejsce. Następnie odciskamy, dodajemy potarty na drobnej tarce czosnek, paprykę, curry i dokładnie mieszamy. Wkładamy do słoików. Ocet zagotowujemy z cukrem i olejem. Taką gorącą zalewą zalewamy ogórki, zakręcamy. Nie pasteryzujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zuzanna_z 30.07.2012 12:29
na zimę super
Miki 04.05.2012 06:30
super
Sroczka 15.12.2011 17:13
lubię takie ogóreczki
BernadettaP 06.12.2011 07:49
super:)
kasienka23 27.10.2011 12:56
pyszne, co roku robie
edyta44 10.08.2011 08:52
dobre
pacpaw 28.07.2011 21:59
UWAGA UWAGA W powyższym przepisie faktycznie nie ma wody - natomiast należy zwiększyć ilość cukru od 150g do 200g !!!! Octu może być troszkę mniej około 120-150 ml.
borgia 28.07.2011 11:48
Ale... ani krzty wody do zalewy? Przecież będą strasznie kwaśne :P. I zalewy będzie mało...
Halusia 21.07.2011 07:36
Rewelacja!
Grażyna13 23.03.2011 08:53
To by mi smakowało !
Mati13 18.03.2011 16:26
superr
Joanna108
Joanna108 09.11.2010 08:29
Też robię ogórki curry, ale w wersji bardziej na słodko. Ta, zaprezentowana tutaj też mi się podoba. Chętnie wypróbuję robiąc przetwory w przyszłym sezonie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak