Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Razowe pierogi z mięsem z gotowanej kaczki :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka razowa żytnia 3/4 szklanki
mąka pszenna 3/4 szklanki
sól 1 szczypta
olej 2 łyżki
gotowane zmielone mięso z kaczki 24 łyżeczki
cebula 1 sztuka
Majeranek suszony Prymat 1 do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1 do smaku
olej do smażenia 1 do głębokiego smażenia
woda 1 (wrząca)
tłuszcz 2 (z rosołu z kaczki)

Przepis i sposób przygotowania na: Razowe pierogi z mięsem z gotowanej kaczki :

Na tłuszczu z kaczki usmażyć na złoto drobno pokrojoną cebule .Dodać do niej zmielone mięso i chwilę smażyć .Doprawić majerankiem, solą , pieprzem .
Wymieszać obie mąki .( ja używam mieszanych mąk bo sama razowa źle się zlepia ).Dodać szczyptę soli i 2 łyżki oleju .Zaparzyć mąkę wrzącą wodą .Wyrobić ciasto. Podzielić je na 12 części. Każdy kawałek rozpłaszczać na okrągły placuszek. Nałożyć po 2 łyżeczki farszu. Zlepiać pierogi. Układać na wysypanej mąką tacce. Na patelni rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Na gorący kłaść pierogi. Smażyć po 2 minuty z każdej strony.

Ja podaje te pierogi z sosem od pieczenia kaczki i kapustą czerwoną z żurawiną , lub inną surówką .
Można oczywiście podać pierożki okraszone tak jak każde inne , ale warto odłożyć sobie trochę sosu od pieczenia kaczki i użyć go potem do polania takich pierożków .To samo dotyczy kapusty czerwonej. Jak już ją gotujemy warto odłożyć trochę i mieć na takie okazje lub do zrobienia np. kulebiaka w cieście francuskim z czerwoną kapustą . Oszczędza się dużo czasu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnik 13.11.2011 21:32
mniam
aniapetr 27.10.2011 09:17
bardzo fajny, oryginalny przepis, spróbuję
Agnieszka/picola 06.05.2011 06:49
bardzo oryginalne
Aniunia773 08.02.2011 22:11
super
Jolanta40 20.10.2010 08:44
z daleko nie wyglądały jak pierogi :)
anna180 06.10.2010 23:11
razowych nigdy nie jadłam..kaczka czesto u nas gosci ale pieczona..chyba wiem na co zuzyje jej resztki nastepnym razem ...dodaje do ulubionych:)
kasiurek 31.07.2010 09:11
super danie:)
Allice 28.07.2010 20:11
Świetnie wyglądają, zachowam przepis do wypróbowanie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak