Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekany ryż z jabłkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 2 szkl
żółtko jajek 2
masła 1 łyżka
cukier do smaku
jabłek 1 kg
cynamon
tłuszcz do formy
białko 2
cukru 0,5 szkl
ryż 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekany ryż z jabłkami

Ryż gotować 5 minut z dodatkiem szklanki wody. Wlać mleko, dalej gotować, aż mleko się wygotuje (cały czas mieszać). Do ugotowanego ryżu dodać żółtka, masło i cukier do smaku. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn. Do wysmarowanych foremek (lub blachy) wyłożyć ryż i jabłka doprawione cukrem oraz cynamonem. Ubić pianę z białek, dodać cukier oraz cynamon, wyłożyć na jabłka. Wstawić do piekarnika, piec około 45-50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zuzanna6 30.11.2010 07:55
Uwielbiam ten smak.
zuzanna6 30.11.2010 07:55
Uwielbiam ten smak.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak