Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pissaladiera prowansalska wg Babcigramolki :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory ( z usuniętymi pestkami – pokrojone w kostkę lub pól plasterki ) 4 sztuki
czosnek roztarty z solą 2 ząbki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 do smaku
olej 2 łyżki
żółtko jajek 1 do posmarowania
czarne oliwki 15 sztuk
ciasto francuskie 1 opakowanie
cebula 2 sztuki
oregano 1 do smaku
pomidory suszone 2 (pokrojone w paseczki)
ser cheddar 10 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Pissaladiera prowansalska wg Babcigramolki :

Ciasto francuskie rozmrozić. Obciąć boki na grubości 2 cm z wszystkich boków i odłożyć na bok. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną olejem blachę .Odciętymi paskami ciasta ozdobić brzegi zwijając je jak falbankę .Cebulę podsmażyć na złoto na oleju i przestudzoną wyłożyć na ciasto. Posypać roztartym czosnkiem ( lub kostkami czosnkowymi ) , oregano, pokrojonymi pomidorami, suszonymi pomidorami, utartym serem . Na wierzch wysypać pokrojone czarne oliwki. Posmarować brzegi ciasta roztrzepanym żółtkiem za pomocą pędzelka. Wygrzać piekarnik do 180 stopni. Piec 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 20.10.2010 08:43
też lubię takie rzeczy
Jolanta40 20.10.2010 08:43
też lubię takie rzeczy
Joanna108
Joanna108 18.10.2010 08:16
Musi być pyszne ... tylko te oliwki musiałabym powyciągać, bo nie przepadam ;).
Kate131 10.10.2010 20:00
pysznosci, takie rzeczy lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak