Pissaladiera prowansalska wg Babcigramolki :

Pissaladiera prowansalska wg Babcigramolki :

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory ( z usuniętymi pestkami – pokrojone w kostkę lub pól plasterki )

    4 sztuki
  • czosnek roztarty z solą

    2 ząbki
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 do smaku
  • olej

    2 łyżki
  • żółtko

    1 do posmarowania
  • czarne oliwki

    15 sztuk
  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • cebula

    2 sztuki
  • oregano

    1 do smaku
  • pomidory suszone

    2 (pokrojone w paseczki)
  • ser cheddar

    10 (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto francuskie rozmrozić. Obciąć boki na grubości 2 cm z wszystkich boków i odłożyć na bok. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną olejem blachę .Odciętymi paskami ciasta ozdobić brzegi zwijając je jak falbankę .Cebulę podsmażyć na złoto na oleju i przestudzoną wyłożyć na ciasto. Posypać roztartym czosnkiem ( lub kostkami czosnkowymi ) , oregano, pokrojonymi pomidorami, suszonymi pomidorami, utartym serem . Na wierzch wysypać pokrojone czarne oliwki. Posmarować brzegi ciasta roztrzepanym żółtkiem za pomocą pędzelka. Wygrzać piekarnik do 180 stopni. Piec 30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jolanta40

20.10.2010 08:43
też lubię takie rzeczy

Jolanta40

20.10.2010 08:43
też lubię takie rzeczy

Joanna108

18.10.2010 08:16
Musi być pyszne ... tylko te oliwki musiałabym powyciągać, bo nie przepadam ;).

Kate131

10.10.2010 20:00
pysznosci, takie rzeczy lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat