Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagne z brukselką, papryką i pieczarkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

lasagne płaty
brukselka 8 szt
kiełbasa drobiowa
pieczarki 30 dag
papryka czerwona
cukinia 7 plastrów
ser żółty
sól, pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne z brukselką, papryką i pieczarkami

Na sos beszamelowy:

2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
sól, pieprz
Brukselki ugotować w posolonej wodzie. Przekroić na połówki.
Paprykę, pieczarki, cukinię pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię i dusić pod przykryciem do miękkości. Na końcu przyprawić solą i pieprzem
Przygotować sos: masło roztopić w rondelku, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, nie zarumieniać. Dodawać powoli mleko i dokładnie mieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 8 minut na małym ogniu ciągle mieszając.
Przygotować naczynie żaroodporne lub wąską, prostokątną formę na ciasto. Wysmarować tłuszczem. Nakładać w po kolei: płat lasagni, cienką warstwę ketchupu, farsz warzywny, pokrojoną kiełbaskę i niedużą ilość sosu beszamelowego. Na ostatnim płaci położyć dodatkowo brukselki i posypać z góry startym żółtym serem.
Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na ok. 40 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak