Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi Ruskie

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 80 dag
sól 1 łyżka płaska
olej 1/4 szklanki
ziemniaki 1,5 kg
ser biały 0,5 kg
masło
parmezan starty 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
Kucharek przyprawa do potraw do smaku
woda 3/4 (ciepła)
cebula 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi Ruskie

Ciasto : mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy płaską 1 łyżkę soli. Stopniowo dolewamy 3/4 szklanki ciepłej wody i 1/4 szklanka oleju. Dokładnie zagniatamy ciasto.
Farsz : ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy są miękkie odcedzamy i przeciskamy przez praskę, dodajemy ser biały, parmezan i wcześniej zeszkloną na maśle cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy ( najlepiej dłonią). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i Kucharkiem. Następnie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy szklanką kółeczka. Nakładamy farsz do środka i zlepiamy. Wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem 1 łyżki oleju, czekamy aż wypłyną na wierzch i gotujemy jeszcze około 2 min. Odcedzamy i podajemy polane masłem lub masłem z cebulką. Smacznego !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwona25 06.04.2012 10:09
mniam
Kate131 02.11.2010 11:59
ruskie najlepsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak