Miesno ryżowe kotlety

Miesno ryżowe kotlety

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    300 g
  • słonina

    5-7 dag
  • cebulka

    12 - 15 dag
  • jaja

    1 szt
  • natka pietruszki

    3-4 łyżki
  • wieprzowina

    300 g
  • oliwa

    2 łyżki
  • ryż

    1,5 (ugotowany na sypko)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić i zemleć w maszynce.
Jajko umyć, wylać ze skorupki.
Cebulę obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę, posolić, podgrzać na małym ogniu mieszając.
Gdy zmięknie i zacznie żółknąć, dodać tłuszczu, zrumienić.
Zmielone mięso wymieszać z ryżem, jajkiem, cebulą i pietruszką, dokładnie wyrobić drewnianą łyżką lub robotem.
Przyprawić solą i pieprzem.
Z przygotowanej masy uformować cienkie owalne kotlety, otaczając je w tartej bułce. Smażyć po obu stronach, wkładając na patelnię z rozgrzanym tłuszczem.
Atrakcyjność kotletów podniesie dodatek sosów bądź gulaszu mięsno warzywnego. pomidorowego lub grzybowego.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

01.12.2010 20:03
Robię takie kotlety jak mi zostanie farsz z gołąbków:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat