Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miesno ryżowe kotlety

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 300 g
słonina 5-7 dag
cebulka 12 - 15 dag
jaja 1 szt
natka pietruszki 3-4 łyżki
wieprzowina 300 g
oliwa 2 łyżki
ryż 1,5 (ugotowany na sypko)

Przepis i sposób przygotowania na: Miesno ryżowe kotlety

Mięso oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić i zemleć w maszynce.
Jajko umyć, wylać ze skorupki.
Cebulę obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę, posolić, podgrzać na małym ogniu mieszając.
Gdy zmięknie i zacznie żółknąć, dodać tłuszczu, zrumienić.
Zmielone mięso wymieszać z ryżem, jajkiem, cebulą i pietruszką, dokładnie wyrobić drewnianą łyżką lub robotem.
Przyprawić solą i pieprzem.
Z przygotowanej masy uformować cienkie owalne kotlety, otaczając je w tartej bułce. Smażyć po obu stronach, wkładając na patelnię z rozgrzanym tłuszczem.
Atrakcyjność kotletów podniesie dodatek sosów bądź gulaszu mięsno warzywnego. pomidorowego lub grzybowego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 01.12.2010 20:03
Robię takie kotlety jak mi zostanie farsz z gołąbków:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak