Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

FLAKI SMACZNE

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

flaki 1 kg
włoszczyzna
kości wołowe 50 dag
tłuszcz 40 dag
mąka 6 dag
żółty ser ostry 3 dag
Papryka słodka mielona Prymat
sól
Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: FLAKI SMACZNE

Flaki musisz starannie wyczyścić, wypłukać kilka razy w zimnej wodzie (albo lepiej w ciepłej) , wyszoruj je solą i szczotką i znowu płucz 2 - 3 razy. Następnie znowu zalej je zimną woda, zagotuj, odcedź, po czym przelej zimna wodą. Po tej drastycznej płukance zajmij się włoszczyzną. Umyj ją i opłucz. Kości opłucz i zalej zimną i ugotuj z nich wywar, który następnie przecedzisz. 1/2l wywaru odlej a do pozostałego włożysz flaki, które będziesz gotować aż do miękkości, a na koniec dodasz połowę włoszczyzny. Żmudne (ale zarazem opłacalne) zajęcie gotowania flaków trwa jakieś 4h. pozostałą część włoszczyzny pokrój w słomkę, włóż na 3 dag stopionego tłuszczu, dodaj jeszcze 1/7l wody i duś pod przykryciem, aż zmięknie. Resztę tłuszczu stop, dodaj mąke, zmieszaj, dodaj pozostały (z gotowania) zimny wywar i zagotuj go. Gdy flaki będą miękkie możesz je wyjąć z wywaru, pokroić w paseczki a następnie włożyć do sosu, dodać jarzyny, doprawić do smaku pieprzem oraz gałką muszkatołową. Ser (uprzednio starty) oraz resztę przypraw podawać osobno, aby każdy mógł sobie doprawić według smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 29.03.2012 13:41
mniam
ronald88 22.09.2011 09:16
super
marcia71 21.09.2011 23:36
no smaczne
Ewa95 13.09.2011 12:31
mniamm

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak