Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żółta fasolka szparagowa z ziołami i śmietaną

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żółta fasolka szparagowa 800 g
szalotka 4 szt
gęsta śmietana 200 ml
żółtka jaj 2 szt
masło 2 łyżki
natka pietruszki 1 pęczek
szczypior 1 pęczek
rozmaryn kilka listków
sok z cytryny z 1/2 cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Żółta fasolka szparagowa z ziołami i śmietaną

Fasolkę umyć, obrać poodcinać koniuszki i ew. występujące łyko.
Gotować w osolonej wodzie do miękkości.
Gdy fasolka się gotuje rozgrzać na patelni masło, wrzucić na nie posiekane szalotki i zeszklić.
Dodać 100 ml śmietany, sól, pieprz i startą gałkę muszkatołową ( do smaku).
Do tego sosu wrzucić ugotowaną i odcedzoną fasolkę, wymieszać wszystko na patelni i chwile podgrzewać. Śmietanę wymieszać z żółtkami i lekko osolić.
Następnie zdjąć z ognia, dodać posiekane zioła i resztę śmietany wymieszanej z żółtkami i solą.
Jeszcze przez moment podgrzewać - ale nie gotować, by nie ścięły nam się żółtka- i na koniec doprawić sokiem z cytryny.
Możemy podawać z grzanką lub z ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 12.10.2012 08:50
musi być smaczna
ben-ka 20.10.2010 11:39
Ciekawy przepis:)
SmacznaPyza 15.09.2010 20:04
tak fasolki nigdy nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak