Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona szynka wieprzowa

5.0
(250)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pieczona szynka wieprzowa to znakomity dodatek do kanapek, który pasuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Marynata z aromatycznych ziół i przypraw nadaje mięsu wyjątkowego smaku.

Składniki:

szynka 1,5 kilograma
Przyprawa do mięs Prymat 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona szynka wieprzowa

Pieczenie szynki wieprzowej to prosta sprawa i przede wszystkim sposób na bardzo smaczną, domową wędlinę. 

Dowiedz się:

  • jak zamarynować szynkę do pieczenia?
  • ile czasu marynować mięso w lodówce? 
  • ile piec szynkę w piekarniku i w jakiej temperaturze?

 

1. Szynkę natrzeć czosnkiem, a następnie obficie posypać kolorowym pieprzem i przyprawą do wieprzowiny. Oprószyć tymiankiem, oregano, solą, bazylią i majerankiem.

2. Odstawić na 1-2 godziny do lodówki. Po upływie tego czasu szynkę przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać odrobiną wody.

3. Pieczenie szynki wieprzowej powinno odbywać się pod przykryciem, przez około 90 minut w temperaturze 200 stopni grzanie góra-dół.

Jeśli smakowała Ci pieczona szynka wieprzowa, wypróbuj także przepis na karczek pieczony lub szynkę pieczoną marynowaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 06.01.2014 18:57
pyszna szyneczka
IKrakowianka 23.03.2013 20:54
jak dla mnie rewelacja!
Wafelek2601 19.01.2013 20:20
Taka piękna, przyrumieniona jest przepyszna!
junox 01.12.2011 14:50
pysznie wygląda
ilka_86 17.03.2011 09:46
takie domowe wyroby są najlepsze:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak