Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzeszki z masą orzechową

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
masło lub margaryna 25 dag
jaja 2 szt
cukier kryształ 0,5 szkl
Soda oczyszczona Prymat 1/4 łyżki stołowej
ocet 1 łyżka
cukier puder 1 szkl
masło lub margaryna 40 dag
mleko 1,5 szkl
czekolada gorzka 1 tabliczka
orzechy 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Orzeszki z masą orzechową

Ubić białka na sztywną pianę z odrobiną soli.

Mąkę, tłuszcz, żółtka i cukier zagnieść szybko, a gdy składniki się połączą dodać sodę, ocet i ubitą pianę.
Wyrobić gładkie ciasto.


Podłączyć palnik gazowy - średni - ustawić na nim formę - orzeszkownicę, rozgrzać ją na obie strony.
Z ciasta urywać małe kawałeczki i formować z nich kulki, wielkości gołębiego jaja.

Kulki te, wkładać w formę, na stronie z wgłębieniem ( ja mam formę 9 otworami).
Zamknąć górną część orzeszkownicy i piec z obu stron na złotobrązowy kolor.


Po upieczeniu i ostudzeniu wyrównać brzegi połówek orzeszków, i napełniać je kremem.


Napełnione połówki orzeszków składamy do siebie stroną z kremem , tworząc orzech.
Na masę: zagotowujemy mleko i gotującym się mlekiem zalewamy przygotowane orzechy, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.


Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą pianę i partiami, stopniowo dodajemy do niej orzechy z mlekiem.
Gotową masę nakładamy do orzeszków.


UWAGA: masy tej wystarcza na podwójną porcję orzeszków - ja wykorzystuję ją do przełożenia wafli lub biszkoptu...

A czekolada lub polewa czekoladowa potrzebne nam są do polania orzeszków , wtedy otrzymujemy orzechy w czekoladzie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 01.09.2011 10:34
super
agogo2 17.08.2011 22:42
moje przysmaki
Tomek13 12.06.2011 22:16
ja tez
Tomek13 12.06.2011 22:16
ja tez
agogo2 12.06.2011 22:11
uwielbiam je
Krzysztof42 25.03.2011 15:33
o rzesz ty jakie fajne orzeszki
barbara11561 08.03.2011 12:54
Wyglądają pysznie .Już przez samo patrzenie przybywa kalorii
Izka192 28.02.2011 15:48
Pycha:)
nikusonka 07.02.2011 21:59
fajnie wyglądają
Dorota59 28.01.2011 14:28
oj dawno nie jadłam orzeszków-a są pyszne
marta1371 10.01.2011 16:14
mam foremkę i czasem robię
Monika192 26.11.2010 12:30
mniam brzmi smakowicie
pawel007 12.10.2010 18:08
pyszne...
krzyniu1984 10.10.2010 08:39
fajne!!!
cukiereczek 06.10.2010 08:18
Również robię takie orzeszki dzieci je uwielbiają.
christopher1 16.09.2010 21:42
Bajeranckie
SmacznaPyza 12.09.2010 12:20
nie mam, niestety, takiej foremki :-(
Emilia22 22.08.2010 14:39
fajny przepis
buksiak12 22.08.2010 14:28
super
Dorota71 22.08.2010 14:06
super przepis
misia53 21.08.2010 21:51
Bardzo chciałabym spróbować zrobić takie orzeszki ,bo są smakowite.
ben-ka 07.08.2010 12:41
Mam foremkę ale tak dawno juz nie robiłam orzeszków,czas ją odkurzyć:)
Ewa104 07.08.2010 10:34
Czy orientujesz się, czy można użyć tego ciasta do pieczenia w zwykłym piekarniku.Mam foremki do orzeszków, ale nie do pieczenia nad palnikiem.
noculos 11.07.2010 22:38
Lubię takie orzeszki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak