Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowa zupa korzenna na ostro

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 500 g
marchewka 2 sztuki
pietruszka 2 sztuki
seler 1 sztuka
por 1 sztuka
bulion 1,5 l
ziamniaki 3 sztuki
imbir starty 2 łyżki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat do smaku
chili do smaku
serek topiony z pieprzem 100 g
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 3 ziarenka
cynamon 1 łyżeczka
bułka 4 sztuki
czosnek 2 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowa zupa korzenna na ostro

Do zimego bulionu dodać listki laurowe i ziele angielskie. Dodać obraną i pokrojoną w dość duże kawałki marchewkę, pietruszkę i selera. Zacząć podgrzewać bulion i dodać pokrojony por. Dynię obrać i pozbawić pestek, pokroić w spore kostki i dodać do zupy. Jak zacznie się gotować dodać obrane i pokrojone ziemniaki. Doprawić do smaku tymiankiem, lubczykiem i pieprzem ziołowym. Wsypać łyżeczkę cynamonu i gotować na wolnym ogniu aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Po ostudzeniu wyjąć listki i ziele angielskie. Resztę razem rozdrobnić blenderem na gładki krem.
Ponownie zagotować i dodać chili do smaku (zupa powinna być dość ostra) oraz starty imbir. Zupę zagęścić serkiem topionym. Nie trzeba jej już dosalać, bo sól była w bulionie i serku topionym.

Bułki pokroić w kostkę i dokładnie wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.

Zupę w talerzu posypać grubo mielonym kolorowym pieprzem, dodać gęsty jogurt naturalny i podawać z czosnkowymi grzankami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 28.01.2013 13:51
mmm smaczna;]
angelika14 01.12.2011 14:53
bardzo ciekawy i smakowity przepis, chętnie wypróbowałabym
wedith1 28.11.2010 16:08
świetna zupka!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak