Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Powidła śliwkowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki 4 kg
cukier 40 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Powidła śliwkowe

Ze śliwek usunąć pestki, włożyć do szerokiego rondla, podlać odrobiną wody, rozgotować. Podczas gotowania cały czas mieszać aby się nie przypaliły. Rondel z rozgotowanymi śliwkami włożyć do nagrzanego piekarnika i utrzymywać w stanie lekkiego wrzenia. Uchylić lekko drzwiczki piekarnika. Gdy zmniejszy się objętość o połowę, powidła wymieszać z cukrem i zagotować. Przełożyć do słoików, włożyć do nagrzanego piekarnika i lekko zapiec. Na gorące słoiki zakręcić nakrętki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 02.08.2013 18:02
Uwielbiam takie powidła.
Katarzyna59 23.04.2013 20:10
bardzo pyszne
Monika79 17.04.2012 21:05
moje ulubione
Monika79 17.04.2012 21:05
moje ulubione
Monika79 17.04.2012 21:05
moje ulubione
Monika79 17.04.2012 21:05
moje ulubione
Iwona51
Iwona51 21.11.2011 09:02
smaczne
IZABELA29 21.09.2011 09:04
pyszne takie domowe
barbara11561 21.09.2011 08:19
pyszne
Monika193
Monika193 06.11.2010 08:26
super takie swojskie powidełka
Justyna70 01.11.2010 21:05
są pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak