Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

murzynek

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kakao
mąka

Przepis i sposób przygotowania na: murzynek

Na wolnym ogniu wlewamy do garnka pół szklanki wody, w której roztapiamy kostkę margaryny. Dodajemy dwie szklanki cukru i 4-5 łyżeczek kakao. Całość grzejemy i mieszamy.

Po zagotowaniu odlewamy pół szklanki masy, a całość studzimy.

Oddzielamy białka czterech jajek i ubijamy je na sztywną pianę.

Żółtka miksujemy razem z wystudzoną masą, dodając trzy łyżeczki proszku do pieczenia i dwie szklanki mąki.

Dobrze wymieszaną masę delikatnie mieszamy z ubitymi wcześniej białkami jajek.
Wylewamy substancję na blachę i wkałdamy na około 30 minut do piekarnika rozgrzanego do ok. 180 stopni.

Po wyjęciu z pieca i przestudzeniu polewamy polewą, którą na samym początku odlaliśmy do szklanki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 11.11.2011 10:19
dobry, szkoda,ze nie am składników na gorze podanych

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak