Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z królika

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 7 dkg
Liść laurowy suszony Prymat
pieprz 5 ziarenek
wątroba wieprzowa 20 dkg
olej 2 łyżki
jajko 3 sztuki
sól, pieprz do smaku
gałka muszkatołowa
masło do smarowania formy
Bułka tarta klasyczna Prymat
boczek 30 dkg
grzyby suszone 2-3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z królika

Przód i podroby z królika, boczek lub podgardle wieprzowe, suszone grzyby, liść laurowy i ziarna pieprzu gotować razem pod przykryciem, aż mięso zupełnie zmięknie. Pod koniec gotowania dodać wątrobę wieprzową i jeszcze dusić. Po ugotowaniu wyjąć kości, w wywarze namoczyć bułki. Następnie wszystko razem zmielić dwukrotnie. Mięso wymieszać z przyprawami, dodać olej, jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Włożyć masę do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą i piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 1 godziny. Upieczony pasztet ostudzić, zupełnie zimny wyjąć z formy, polać tłuszczem, odstawić w chłodne miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 20.09.2011 00:09
pyszny
RenataZ-et 02.11.2010 08:14
Lubię domowy pasztet, jest o wiele lepszy niż kupny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak