Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulki ziemniaczane

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaków 6
mąka ziemniaczana
jajko 1
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kulki ziemniaczane

1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, następnie zmielić lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
2. Taka masę ziemniaczaną wygładzić w naczyniu. Następnie należy podzielić ją na 4 części i jedną z tych części wyjąć i ułożyć na pozostałych trzech. Na jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, aby znów powstała czwarta część masy ziemniaczanej i dodajemy dodatkowo 2 łyżki.
3. Masę wyrabiamy, formujemy z niej małe kulki o średnicy ok 1,5 cm i smażymy w głębokim oleju na złoty kolor. Podajemy posypane solę lub z ketchupem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 16.10.2012 08:34
też takie robię i są pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak