Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń barania duszona

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ocet 1 litr
sól do smaku
świeża słonina 10 dkg
cebula 1 sztuka
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
mały seler 1 sztuka
por 1 sztuka
czosnek 1 główka
śmietana 1/3 szklanki
baranina 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń barania duszona

Baraninę sparzyć gorącym octem i natrzeć solą oraz roztartym czosnkiem. Rondel wyłożyć plastrami słoniny, pokrojoną cebulą. Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić, ułożyć na warzywach. Włożyć na to rozbite tłuczkiem mięso, polać octem i dusić na wolnym ogniu, często przewracając. Kiedy się przyrumieni, wyjąć pieczeń, sos przetrzeć przez sito, pieczeń włożyć do rondla, dodać mąkę, wymieszać, dolać kilka łyżek śmietany, przykryć i dusić do miękkości (około 2 godzin).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuklik 04.02.2012 12:07
jeszcze nie miałam okazji spróbować baraniny
Motorek 01.06.2011 10:32
smaczne
RenataZ-et 28.11.2010 20:28
Od czasu do czasu warto zjeść coś innego na obiad i wtedy taka baranina to świetny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak