Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZALEWAJKA ŚWIĘTOKRZYSKA-ROZGRZEWAJĄCA

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Zalewajka Świętokrzyska, to aromatyczna zupa pachnąca wędzonką i suszonymi grzybami. Dzięki dodatkowi ziemniaków i kiełbasy jest bardzo treściwa i sycąca. Koniecznie spróbujcie!

Składniki:

ziemniak 15 dkg
żur 0,25 l
cebula 1 szt
czosnek 4 ząbki
kiełbasa wędzona 15 dkg
śmietana 5 łyżek
Liść laurowy suszony Prymat do smaku
ziele angielskie 3 szt
sól do smaku
słonina do kraszenia 5 dkg
grzyby suszone 3 kapelusze

Przepis i sposób przygotowania na: ZALEWAJKA ŚWIĘTOKRZYSKA-ROZGRZEWAJĄCA

 „O zalewajko Polskich zup królowo, kto ciebie jodo ten się zdrowo chowo”. Ta tradycyjna Zalewajka Świętokrzyska znana jest w całych Górach Świętokrzyskich i nie tylko. Przepis na tą potrawę wykorzystywany jest w całej Polsce! Nic dziwnego, jest wyjątkowo smaczna i pożywna. Doskonale smakuje podana solo lub z domowym pieczywem.

 

1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, cebulę i czosnek posiekać.

2. Do garnka z gotującą wodą włożyć ziemniaki, kiełbasę lub boczek wędzony w kawałkach, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i namoczone wcześniej grzyby.

3. Żur dokładnie wymieszać z 5 łyżkami śmietany, dodać posiekany czosnek.

4. Gdy ziemniaki będą jeszcze lekko twarde, wlać przygotowaną wcześniej mieszankę z żuru, śmietany i czosnku.

Przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz pokraszoną zarumienioną słoninką. Zalewajkę świętokrzyską serwować w głębokich talerzach z chlebem lub bez.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magdalena80 24.01.2011 22:42
pyszności
Bart 24.01.2011 22:35
pyszności
Mariolka1 30.11.2010 21:42
smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak