Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z bakłażanów, pomidorów i papryki

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 3 szt
papryka 2 szt
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 pęczek
oliwa 2 łyżki
sól szczypta
sok z cytryny z 1 szt
utarty ser gouda 2 łyżki
bakłażan
oregano 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z bakłażanów, pomidorów i papryki

Bakłażany umyć, pokroić w grubą kostkę, posolić i odstawić na kilkanaście minut.
Wyłożyć na sitko i odcedzić gorzki sok, który wydzielił się z bakłażanów.
Osuszyć w papierowym kuchennym ręczniku.
Usmażyć na gorącej oliwie.
Pomidory umyć, sparzyć, obrać i pokroić na cząstki.
Paprykę upiec w piekarniku, ostudzić, zdjąć skórkę i pokroić na kawałki.
Dymkę umyć, osuszyć, posiekać szczypior a cebulkę pokroić w półkrążki.
Wszystkie składniki sałatki wymieszać, posypać solą i suszonym oregano, skropić pozostałą oliwą.
Sos:
Utarty ser dodać do wyciśniętego z cytryny soku i ucierać razem na gładki sos.
Polać nim sałatkę tuż przed podaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bernadetta2 29.02.2012 11:41
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak