Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szkembe czorba / flaki po bułgarsku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

flaki 1 kg
masło 50 g
suszona papryka ostra 1 łyżka
suszona papryka słodka 4 łyżki
mleko 0,7 litra
czosnek 5 ząbków
ocet winny 10 łyżek
Goździki całe Prymat 1 ziarno
sól do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 4-5 ziaren

Przepis i sposób przygotowania na: Szkembe czorba / flaki po bułgarsku

Gotowe flaki (kupujemy w sklepie, oczyszczone), liście laurowe, goździk, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i sól wrzucamy do dużego garnka, w którym robimy zupę. Zagotowujemy, a następnie pozwalamy flakom dojść na małym ogniu, pod przykryciem około godziny. Ważne jest, żeby w garnku było tylko wody, aby pod koniec gotowania flaki pływały lekko przykryte wywarem.

10 minut przed końcem gotowania rozgrzewamy patelnie i wrzucamy na nią masło. Do rozpuszczonego masła dodajemy paprykę intensywnie mieszając, żeby się nam nie spaliła. Podsmażamy około 40 sekund, a następnie wlewamy na patelnie mleko. Mieszamy i czekamy, aż mleko zacznie się gotować. Następnie przelewamy cała tą masę do flaków i jeszcze chwilkę gotujemy. Dolewamy 5 łyżek octu. Solimy do smaku.

Pozostaje nam jeszcze przygotowanie specjalnej przyprawy. W moździerzu miażdżymy czosnek, dodajemy sól i pozostały ocet. Zupę nalewamy do miski, a ocet z czosnkiem dodajemy według uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak