CIASTO RABARBAROWE Z MASĄ ORZECHOWĄ

CIASTO RABARBAROWE Z MASĄ ORZECHOWĄ

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna lub masło

    17 dag
  • skórka cytrytnowa otarta z

    1 cytryny
  • cynamon

    1/2 płaskiej łyżeczki
  • cukier15

    dag
  • żółtka

    3 szt
  • mąka

    280 g
  • proszek do pieczenia

    8 g
  • mleko

    2 - 4 łyżki
  • cukier puder

    2 łyżki
  • sól

    szczypta
  • rabarbar

    1 kg
  • sok cytrynowy

    1 łyżeczka
  • cukier

    32 dag
  • cynamon

    szczypta
  • białko

    6 szt
  • orzechy laskowe

    10 mielone
  • orzechy laskowe

    20 mielone
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło lub margarynę lekko posolić, dodać otartą skórkę z cytryny, cukier, żółtka i utrzeć na pulchną masę.
Gdy cukier się rozpuści, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamon i ucierać, dolewając mleko.

Blaszkę wyłożyć pergaminem, po czym rozsmarować ciasto.

Rabarbar obrać, pokroić na 2 cm kawałki, osączyć na bibule kuchennej.
Białka posolić, ubić na sztywną piane, dodając stopniowo cukier.
Gotowa masa białkowa powinna być sztywna i lśniąca.
{ Białka ubije się na sztywna pianę jeśli sprzęt przez nas używany będzie całkowicie oczyszczony z tłuszczu}
Na koniec dodać cynamon i sok cytrynowy.

Do ubitych białek włożyć rabarbar, wsypać mielone i posiekane orzechy, wymieszać, po czym równomiernie rozprowadzić masę na cieście.
Oprószyć cukrem pudrem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 180 stopni C.przez 35 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Krzysztof42

23.03.2011 15:55
podoba mi się

ewelinapac

20.12.2010 17:09
pycha

christopher1

16.09.2010 21:39
Uwielbiam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat