Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CIASTO RABARBAROWE Z MASĄ ORZECHOWĄ

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna lub masło 17 dag
skórka cytrytnowa otarta z 1 cytryny
cynamon 1/2 płaskiej łyżeczki
cukier15 dag
żółtko jajek 3 szt
mąka 280 g
proszek do pieczenia 8 g
mleko 2 - 4 łyżki
cukier puder 2 łyżki
sól szczypta
rabarbar 1 kg
sok cytrynowy 1 łyżeczka
cukier 32 dag
cynamon szczypta
białko 6 szt
orzechy laskowe 10 mielone
orzechy laskowe 20 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: CIASTO RABARBAROWE Z MASĄ ORZECHOWĄ

Masło lub margarynę lekko posolić, dodać otartą skórkę z cytryny, cukier, żółtka i utrzeć na pulchną masę.
Gdy cukier się rozpuści, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamon i ucierać, dolewając mleko.

Blaszkę wyłożyć pergaminem, po czym rozsmarować ciasto.

Rabarbar obrać, pokroić na 2 cm kawałki, osączyć na bibule kuchennej.
Białka posolić, ubić na sztywną piane, dodając stopniowo cukier.
Gotowa masa białkowa powinna być sztywna i lśniąca.
{ Białka ubije się na sztywna pianę jeśli sprzęt przez nas używany będzie całkowicie oczyszczony z tłuszczu}
Na koniec dodać cynamon i sok cytrynowy.

Do ubitych białek włożyć rabarbar, wsypać mielone i posiekane orzechy, wymieszać, po czym równomiernie rozprowadzić masę na cieście.
Oprószyć cukrem pudrem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 180 stopni C.przez 35 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 23.03.2011 15:55
podoba mi się
ewelinapac 20.12.2010 17:09
pycha
christopher1 16.09.2010 21:39
Uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak