Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba po grecku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dorsz 1 kg
marchew 6 sztuk
korzeń pietruszki 2 sztuki
seler 0,5 sztuki
przecier pomidorowy
cebule 3 sztuki
groszek konserwowy

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po grecku

Dorsza posypujemy solą i zostawiamy na jakąś godzinę. Smażymy go na oleju obtoczonego w mące, usmażonego wykładamy na talerz. Trzemy marchew, pietruszkę i seler na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrojoną w paski podsmażamy na patelni na rumiano. Warzywa wrzucamy do garnka, dokładamy ok 4 ziela angielskie i 2 liście laurowe, wlewamy wodę, ale dosłownie żeby zakryć dno garnka. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Dolewamy przecieru pomidorowego kilka łyżek, lub krojone pomidory w kartoniku z oliwą i czosnkiem(Podravka). Gotujemy jeszcze chwilę, dodajemy groszku i doprawiamy solą i ostrą mieloną papryką. Trochę warzyw kładziemy na dno naczynia(naczynie żaroodporne, lub szklana misa), na to ryba i tak przekładamy warzywa z rybą na przemian. Ładnie uklepujemy wierzch warzywny w kopiec i wkładamy na przynajmniej 2 h do lodówki, żeby ryba się \"przegryzła\" warzywami. Podajemy na zimno z pieczywem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 07.05.2012 18:53
mniammmmmmm;]
wiola28a 04.02.2012 13:41
też robię
asia92wp 29.11.2011 13:52
uwielbiam ryby...pycha:)
Smakosz6 23.11.2011 18:04
mniam
Teresa19 31.07.2011 17:25
super
Jastinka 08.07.2011 14:45
niezłe
kuklik 21.06.2011 15:38
bardzo lubię
anemon 13.05.2011 06:53
Właśnie dzisiaj robię rybę po grecku.
anemon 25.03.2011 07:46
Robię oczywiście jak chyba każdy rybę po grecku, ale z groszkiem to muszę wypróbować.
ben-ka 14.03.2011 20:21
lubię rybkę w takim wydaniu:)
Jastinka 09.03.2011 09:44
ciekawe
Mysiunia 07.03.2011 19:46
lubie rybe po grecku:)
mysza666 11.02.2011 22:28
eduszo Jamróz to już twoje zdjęcie, więc miej pretensje do siebie;)
eduszo
eduszo 11.02.2011 20:35
Pyszną choć groszku nie widać.
mirosława4 23.12.2010 22:38
pyszne
mysza666 23.11.2010 12:35
Ja czasem jeszcze dodaję pieczarek:)
Ewa111 23.11.2010 12:06
robię bardzo podobnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak