Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek ze śliwkami i kruszonką

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dkg masła 25
szkl mąki luksusowej 2
czubata szkl. cukru 1
szkl. mleka 1/3
czubata łyżeczka proszku d/p 1
op cukru waniliowego 1
kg śliwek ok. 3/4
ok g masła na kruszonkę:
po pół szkl mąki i cukru
jajko 4
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Placek ze śliwkami i kruszonką

Śliwki umyłam i wypestkowałam przecinając je wzdłuż na pół. Z miękkiego masła, mąki i cukru zagniotłam kruszonkę i odłożyłam ją do lodówki żeby stężała.

Jajka ubiłam z cukrem zw., waniliowym i solą na puszystą masę. Cienkim strumieniem, nie przerywając miksowania, wlewałam rozpuszczone, przestudzone masło. Następnie wmieszałam powoli przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i dolałam trochę mleka bo masa była bardzo gęsta. Ciasto wylałam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blaszkę (25x35cm). Na wierzchu ułożyłam śliwki, ciasno jedna przy drugiej brzuszkami do dołu. Całość posypałam kruszonką.
Blachę wstawiłam do nagrzanego do 170 st.C piekarnika i piekłam ok. 1 godziny, ale po 45 min. radzę sprawdzić stan ciasta patyczkiem.

Użyłam śliwek odmiany Mieszaniec, ale mogą być inne np. węgierki.
Do odmierzania składników użyłam szkl. o poj.250 ml

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misia90 30.09.2011 11:07
ekstra
Marysia 30.09.2011 10:59
super
Karolina69 30.09.2011 10:51
fajne
czekoladka_m 20.08.2011 22:21
Uwielbiam...:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak