Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukiniowa ze szmaciakiem i makaronem ryżowym

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

marchewka 1
mała cebulka 1
strąka papryki żółtej 1/3
niezbyt duży owocnik szmaciaka 1
łyżeczka masła 1
łyżki sosu sojowego jasnego 2-3
strączka chili 1/2
rosół z kurczaka 1 szklanka
makaron ryżowy 3 (w kształcie wstążek)
Pieprz biały mielony Prymat do smaku:
sól do smaku:

Przepis i sposób przygotowania na: Cukiniowa ze szmaciakiem i makaronem ryżowym

Szmaciak gałęzisty vel siedzuń sosnowy (Sparassis crispa) jest w Polsce pod ochroną!!! Możemy go zbierać i przyrządzać na Słowacji albo w Niemczech.

Cukinię umyłam, odcięłam końce i 3/4 pokroiłam razem ze skórką w plasterki, resztę w kosteczkę. Resztę warzy też oczyściłam, marchew i paprykę pokroiłam w kostkę, cebulę w cienkie półplasterki. Szmaciaka dobrze oczyściłam i wypłukałam, odłożyłam na sito żeby dobrze odciekł. W garnku rozpuściłam masło, wrzuciłam cebulę, marchewkę i paprykę oraz cały kawałek chili. Chwilę smażyłam razem a gdy cebula się zeszkliła zalałam bulionem i dosypałam makaron ryżowy świderki, gotowałam 5 min.. Następnie dorzuciłam cukinię a na wierzchu położyłam kawałki grzyba i dusiłam pod przykryciem kolejne 3-5 min.. Doprawiłam zupę sosem sojowym i odrobiną białego pieprzu. Jeśli ktoś woli bardziej słone może albo dolać więcej sosu sojowego albo doprawić solą, ale pamiętajcie, że zwykle bulion już jest solony. Przed podaniem wyłowiłam chili.
Lekka, ale delikatna zupa - słodka cukinia świetnie współgra z lekko orzechowym w smaku szmaciakiem - po prostu pycha!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smaczna_B 21.12.2013 16:12
więc Tereso jedż na Słowację
Misia90 30.09.2011 11:08
ekstra
Marysia 30.09.2011 11:00
super
Karolina69 30.09.2011 10:51
fajne
Joanna83 10.02.2011 19:03
U mnie ten grzyb nazywamy kozia broda i przyznam się,nie miałam pojęcia,że jest pod ochroną więc je sobie zbierałam.Ale nie zawsze.Bywało tak,że nie wycięłam grzybka jak sobie pomyślałam ile będę miała czyszczenia :)
SmacznaPyza 16.01.2011 13:53
Tereso, dostać nie można bo nie jest dopuszczony do obrotu handlowego a nawet więcej - jest pod ochroną w Polsce. Ja go zbierałam na Słowacji gdzie nie jest chroniony
teresa18 16.01.2011 12:59
pierwsze slyszę o szmaciaku gdzie mozna go dostac i jak smakuje,wygląda intrygująco

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak