Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczonki

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

boczek 25 dag
ziemniaki obrane 4 szt
buraki czerwone 3 szt
cebule 3 szt
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczonki

Kiełbasę pokroić w ćweirćplasterki, a boczek w kawałki (2x2 cm) i przesmażyć na patelni. Jarzyny umyć, obrać i pokroić w kawałki (kształty dowolne). Piekarnik zagrzać do 180 stopni.

Garnek żaroodporny posmarować plantą, a następnie układać warstwami składniki zaczynając od boczku, a kończąc na burakach. Warstwy ziemniaków i buraków doprawiać przyprawami i kłaść na nich po jednym listku laurowym i kawałku planty.

Wstawić do piekarnika na około godzinę. Danie jest gotowe, gdy zacznie pachnieć w całej kuchni, a buraki nadadzą mu mocno burgundowy kolor.

Pieczonki podawać od razu, w naczyniu w którym były robione. Smakosze popijają je kefirem, ale polecam to tylko tym o mocnych żołądkach.

Prawdziwe pieczonki robi się na ognisku, w specjalnie do tego przeznaczonym żeliwnym (chyba) garnku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak