Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaków 0,5 kg
mąki ziemniaczanej 15 dag
sól do wody
łyżka masła 1

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie

Ziemniaki obieramy, myjemy i wrzucamy do garnka z osoloną wodą. gotujemy 30 minut. Po upływie 20 minut sprawdzać czy nie są juz gotowe, bo mamy różne rodzaje ziemniakow i róznie się one gotują. ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. do ciepłych ziemniaków dodajemy masło i równomiernie je rozprowadzamy tak aby się dobrze wymieszało. Odstawiamy żeby troszkę ostygło(ja osobiście kulam kluski jak jest ciasto ciepłe). Gdy ostygnie dodajemy mąkę ziemniaczana i jajko. wszystko razem mieszamy. Następnie bierzemy trochę ciasta i kulamy kuleczki ( w zależności jakie chcemy duże kluski). Do gotującej sie i osolonej wody wrzucamy kluski i mieszamy od czasu do czasu aż wypłyną. Po wypłynieciu klusek gasimy gaz i przykrywamy pokrywką. odstawiamy na około 10 minut.
Po upływie 10 minut wyjmujemy kluseczki na talerz i dodajemy mięsko i surówkę:)

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak