Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto pieczarkowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do risotto 16 łyżek
pierś z kurczaka 2 średnie
cebule średnie 4
rosół warzywny 2 szklanki
śmietana kremówk 300 ml
natka pietruszki 2 pęczki
masło 4 łyżki
pieczarki marynowane 2 małe słoiki

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto pieczarkowe

Ryż gotować 15 minut w osolonej wodzie na średnim ogniu. Odcedzić, osączyć na sitku. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę lub na małe kawałki. Cebule obrać, pokroić w cienkie krążki lub kawałki. Pieczarki dobrze osączyć, pokroić w plasterki. NA patelni rozgrzaćmasło, podsmażyć na nim mięso na średnim ogniu, ciągle mieszając. Dodać cebulę, podsmażyć, wrzucić pieczarki. Wszystkie skłądniki smażyć jeszcze kilka minut. Podlać rosołem, krótko zagotować. Ogień zmniejszyć, mięso z pieczarkami bez przykrycia tak długo, aż prawie cały płyn wyparuje. Wlać śmietanę, wymieszać, zagotować. Dodać ryż, natkę, ponownie zagotować. Danie przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 26.11.2011 18:32
smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak