Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona 0,5 kg.
grzyby suszone 5 dag.
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
sól, pieprz, Przyprawa uniwersalna kucharek. do smaku
mąka pszenna 1 szklanka
jajko 2 sztuki
olej słonecznikowy 2 łyżki
mleko 3,2% 2 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
sól do smaku
olej słonecznikowy do smażenia naleśników
bułka tarta pikantna do panierowania
olej słonecznikowy do smażenia krokietów
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4 ziarna
olej do smażenia 3 łyżki
cebula 1 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarna
jajko 2 z solą i pieprzem

Przepis i sposób przygotowania na: KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Wykonanie naleśników :
Składniki na ciasto naleśnikowe (mleko, mąka, jajka, proszek do pieczenia, olej, sól) dobrze zmiksować ze sobą i pozostawić na 10 minut do zgęstnienia.
Ciasto ma mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany.
Patelnię teflonową rozgrzać na gazie i natłuścić ją kilkoma kroplami oleju słonecznikowego.
Potem wlewamy na patelnię małą chochlę ciasta i szybko rozprowadzamy po całej powierzchni.
Smażymy cienkie naleśniki na jasny kolor z 2 stron, przewracając drewnianą łopatką.
Po usmażeniu wszystkich naleśników przykryć je drugim talerzem i odstawić na jakiś czas, aby zmiękły, wówczas łatwiej się zwijają.
Wykonanie farszu :
Suszone grzyby dzień wcześniej namoczyć i przykryć, a następnie gotować, aż zmiękną.
Kiszoną kapustę dobrze wypłukać i gotować do miękkości dodając przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu).
Następnie odcedzić, dobrze odcisnąć i pokroić na drobne kawałki.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na oleju słonecznikowym.
Potem dodać obgotowaną i pokrojoną kapustę i obgotowane pokrojone grzyby.
Dusić wszystko około 30 minut, stale mieszając i dobrze doprawić solą, pieprzem i Vegetą.
Farsz odstawiamy do ostygnięcia, a następnie na środek każdego naleśnika dajemy farsz i równomiernie rozsmarowujemy po całości i zwijamy w kopertę, tj.: 2 boki zawijamy do środka, lub rulonik.
Przygotowane krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor na oleju słonecznikowym.
Krokiety podajemy na ciepło do czystego barszczu, np. na Wigilię.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.09.2015 00:51
Dziękuję wszystkim osobom za tak liczne i miłe komentarze oraz głosy. Pozdrawiam wszystkich gotujących i piekących.
raspberry 06.08.2014 09:53
pyszne krokiety
Jagódka77 28.12.2013 11:13
właśnie wpisałam krokiety na listę dan sylwestrowych te wyglądają bardzo smacznie
pestka 25.09.2013 09:13
narobiłam sobie smaku - muszę je zrobić
Ewelina38 20.09.2013 11:14
jurto miałam robić kluski śląskie ale już zmieniłam zdanie, będą krokiety :)
gusia1000 13.09.2013 22:50
Dziękuję wszystkim osobom za tak liczne i miłe komentarze oraz głosy. Pozdrawiam wszystkich gotujących i piekących.
malina 30.07.2013 10:33
lubię takie krokieciki do barszczu czerwonego
Malgorzata549 08.05.2013 08:05
Lubię krokiety ale nie lubię ich robić :(
JOANNA16 07.05.2013 08:49
pyszne krokieciki
gusia1000 04.05.2013 09:12
Dziękuję wszystkim osobom za tak liczne i miłe komentarze oraz głosy. Pozdrawiam wszystkich gotujących i piekących.
Aneta41 29.04.2013 11:11
moje ulubione:)
dorotka0000025 24.04.2013 22:17
wyglada pysznie
AGNIESZKA144 21.04.2013 14:20
ja równiez lubię takie krokiety
[email protected] 17.02.2013 09:30
nie ma to jak domowe krokiety
Alex_M 14.01.2013 12:33
koniecznie musze zrobic, smaka mi narobilas!
Kasia35 11.01.2013 18:29
smaczne danie
ziutula
ziutula 02.12.2012 00:19
lubię
gosia56 29.10.2012 20:42
pycha .
gusia1000 12.10.2012 20:27
Dziękuję wszystkim osobom za tak liczne i miłe komentarze oraz głosy. Pozdrawiam wszystkich gotujących i piekących.
pestka 07.10.2012 11:59
Lubię bardzo krokiety i tradycyjnie do tego barszczyk
pierniczkowo 05.10.2012 11:26
mogłabym jeść je na okrągło, pycha:)
gusia1000 29.08.2012 20:37
Dziękuję za miłe komentarze i głosy na ten mój przepis. Pozdrawiam.
aleksandra16 20.08.2012 21:07
super
aleksandra16 19.08.2012 10:19
super
Bernadeta1 16.08.2012 11:46
smaczne te krokiety

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak