Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażany

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula 1 sztuka
pomidor 4 sztuki
natka pietruszki 1 pęczek
masło 4 łyżki
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
pieprz do smaku
bakłażan 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażany

Bakłażany oczyszczamy, myjemy i suszymy. Dzielimy na ćwiartki, odkładamy na godzinę, dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie krążki. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Pomidory oczyszczamy, osuszamy. Kroimy w kosteczkę. Rozgrzewamy łyżkę masła, szklimy cebulę, czosnek. Dodajemy pomidory. Przyprawiamy solą i pieprzem. Bakłażany układamy w żaroodpornym naczyniu. Dodajemy pomidory z cebulą i czosnkiem, posypujemy posiekaną natką. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak