Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rogaliki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 40 dkg
margaryna 25 dkg
śmietana 12% 30 dkg
cukier 1/2 szklanki
jajko 2 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
dżem wiśniowy 1 słoik
orzechy włoskie 20 dkg
cukier puder do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: rogaliki

Margarynę lekko roztop, ostudź i wymieszaj z mąką, cukrem, śmietaną. Dodaj też proszek do pieczenia i posól. Wyrób ciasto, a następnie je rozwałkuj w kształcie koła. Weź nóż i zaczynając od środka ku górnej części koła pokrój ciasto na kilkanaście promieni. Każdy promień ma być o szerokości ok. 3 cm. Następnie w górnej części każdego promienia ułóż orzech włoski i odrobinę dżemu. Zawiń w rulonik tj. rogalik w kierunku od zewnątrz ku wewnątrz koła. Blachę wyłóż papierem, ułóż na niej zawinięte rogaliki i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 40 minut. W tym czasie ubij 2 jajka i przygotuj cukier puder. Wyjęte z piekarnika rogaliki otaczaj w jajku, a następnie w cukrze pudrze lub zwykłym cukrze. Otoczone rogaliki na początku rozłóż osobno, aby się nie posklejały. Później wszystkie wyłóż na jednym talerzu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna73 28.03.2011 16:19
super przepisik
Karolcia12 16.03.2011 16:16
rogaliki wyglądają smacznie i zachęcająco do jedzenia
wiola28a 01.03.2011 12:19
super
wiola28a 01.03.2011 12:19
super
Tetiana 31.10.2010 16:21
przez pomyłkę przepis dodał się podwójnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak