Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto fale dunaju

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 szkl
margaryna 20 dag
jaja 5 szt
mąka pszenna 2 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 2 łyżeczki
śliwki węgierki 1 kg
śmietana kremówka 1/2 l
galaretka niebieska 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto fale dunaju

Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo jajka i stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać kakao i wymieszać. Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać jasne część ciasta, położyć śliwki, jedna obok drugiej, przekrojoną częścią do spodu, wylać ciemne ciasto. Piec 45 minut w temperaturze 175 stopni. Śmietanę ubić i rozsmarować na cieście. Galaretki rozpuścić w wodzie według przepisu an opakowaniu, odstawić w chłodne miejsce, gdy zaczną tężeć wylać nimi ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Roman5 17.12.2010 17:31
fajna nazwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak