Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Koźlaki w occie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapelusze koźlaków
ocet 10 % 500 ml
woda 8 szk
pieprz ziarnisty 1 łyżeczka
Gorczyca biała cała Prymat 4 łyżeczki
cebula 2 szt
sól do smaku
cukier 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Koźlaki w occie

Cebulę obrać, umyć i pokroić na kawałki.
Do garnka wlać wodę, ocet, cebulę, gorczycę, pieprz, liście laurowe i cukier.
Zalewę zagotować i gotować około 2-3 minuty.
Posolić do smaku.
Grzyby oczyścić, odciąć kapelusze, nóżki zostawić do suszenia, pokroić wg uznania i dokładnie wypłukać w osolonej wodzie.
Wrzucić je do garnka, zalać wodą i podgotować około 10 minut zbierając powstałą pianę.
Podgotowane grzyby odcedzić, ostudzić i napełnić nimi umyte i wyparzone wcześniej słoiki.
Grzyby zalać zalewą, zakręcić słoiki zakrętkami.
Słoiki z grzybami pasteryzować około 20 minut od zagotowania wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 11.10.2013 14:06
Pyszne są grzybki w marynacie,robię bardzo podobną zalewę do Twojej z tym,że do grzybów nie daję lisci laurowych:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak