Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jarmuż z jabłkiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jarmuż 500 gram
jabłko 1 sztuka
masło 2 łyżki
cukier 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Jarmuż z jabłkiem

Liście jarmużu myjemy i obieramy, tzn. usuwamy główny nerw odrywając \"falbanki\". Nie należy przerażać się dużą objętością jarmużu ponieważ po przyrządzeniu znacznie się zmniejszy. Następnie wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do miękkości. Jarmuż nie ugotuje się tak szybko jak szpinak. Proponuję od wrzucenia go na wrzątek poczekać 20 minut i sprawdzić czy jego miękkość już nam odpowiada. Dla niektórych będzie twardawy, a dla innych już rozgotowany :). Następnie odcedzamy i pozostawiamy na sitku kilka minut do porządnego odcieknięcia. Wskazane jest nawet odcisnąć go widelcem. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy jarmuż oraz umyte, obrane i starte na grubych oczkach jabłko. Dodajemy cukier, wszystko dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut. Podajemy z ziemniakami i kotletami, np. sojowymi.

Uwaga: Jarmuż można obrać i przechowywać w zamrażalniku. Kiedy przyjdzie nam na niego ochota, wrzucamy zamarznięty jarmuż prostu do wrzątku i przyrządzamy jak wyżej. Są osoby, które uważają, że taki jest smaczniejszy. Ponadto słyszałam, że liście należy zrywać z rośliny po przymrozkach. Zdjęcie rośliny pochodzi z Wikipedii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

suzana 18.07.2012 21:17
ciekawe
Mysiunia 07.03.2011 22:15
świetne zdrowe danie! :)
Emilia22 01.03.2011 15:59
nigdy nie jadłam,ale wygląda ciekawie
Natalia/tubisiek 02.11.2010 07:27
a ja nigdy go nie jadłam, ale wygląda fajnie :)
Anna169Hosz 31.10.2010 20:54
Super, bardzo lubię jarmuż.
MAŁGORZATA108 31.10.2010 10:30
Wygląda mocno dystyngowanie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak