Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tulipan z białek

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 7
żółtko jajek 3
mąka 1,5 szkl
proszek do pieczenia łyzeczka
olej z pestek winogron 3/4 szkl
kakao łyzka
kisiel wiśniowy
mak 1/2 szkl
cukier szklanka
polewa czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: Tulipan z białek

Białka ubijamy na sztywno dodając w trakcie po trochu cukier. Łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiewamy stopniowo do białek i mieszamy. Wlewamy powoli olej i ponownie mieszamy. Dzielimy powstałe ciasto na cztery części Do pierwszej dodajemy żółtka i mieszamy. Do drugiej dodajemy kakao i mieszamy. Do trzeciej dodajemy kisiel i mieszamy. A do czwartej mak i mieszamy. Tortownicę z otworem w srodku smarujemy masłem i wysypujemy bułka. Nakładamy ciasto: żółte, brązowe, czerwone i z makiem. Pieczemy 40-50 minut w 180 ‘C. Po ostudzeniu polewamy polewa czekoladową zrobiona z czekolady i śmietanki kremowki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 09.05.2011 18:09
Fajna kolorowa babeczka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak