Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ser biały domowej roboty

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko z udoju 2 litry
śmietana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ser biały domowej roboty

Mleko wlewamy do garnka i dodajemy śmietanę. Odkładamy do lodówki i czekamy, aż się zsiądzie. Ok 2 dni. Ser podgrzewamy na małym ogniu, kiedy zacznie się wytwarzać serwatka ściągamy z ognia i przelewamy przez sitko wyłożone np. pieluchą tetrową. Pieluchę wiążemy, odciskamy i pozostawiamy na ok 5 godzin. Po tym czasie mamy gotowy serek. Smacznego !!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madziela 25.08.2015 07:08
dzieki, przyda się ;)
czekoladka_m 04.01.2014 17:20
Zawsze dostaję od cioci, jest niezastąpiony!!
olkaaa 11.12.2013 10:07
fajny serek
Małgorzata106 02.07.2012 18:09
samo zdrowie
RenataZ-et 05.06.2012 22:03
tak, pyszny jest takie serek domowy
IlonaAlbertos 31.10.2010 00:08
Taki wiejski serek jest najlepszy, szczególnie do serniczka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak