Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

domowy chleb

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 kg
otręby pszenne 1 duże opakowanie
drożdże 1 kostka
sól 2 łyżeczki
słonecznik łuskany 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: domowy chleb

W litrze ciepłej wody wymieszać łyżkę 1 kg przesianej uprzednio mąki. Dodać rozrobione drożdże i odstaw na chwilę do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dosyp resztę mąki, otręby, pestki słonecznika i kminek. Dolać 3/4 litra ciepłej wody, wyrabiać ręką tak długo, aż w cieście zaczną tworzyć się pęcherzyki, a ciasto zacznie odstawać od dłoni. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremek, po 15 minutach wstawić do piekarnika, piec godzinę w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Roman5 15.12.2010 21:12
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak