Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

żeberka z białą fasolą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 80 gram
puszka białej fasoli 1
szklanka soku pomidorowego
cebule 2
ząbki czosnku 3
pikantnego keczupu 4 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat
sól, cukier, pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: żeberka z białą fasolą

Opłukane w bieżącej wodzie i osuszone żeberka pokrój na porcje. Natrzyj majerankiem, solą i pieprzem. Posmaruj keczupem i odstaw do lodówki na około 3 godziny. Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż żeberka na rumiano ze wszystkich stron. Żeberka przełóż do wysmarowanej odrobiną oleju żaroodpornego naczynia do zapiekania.
Fasolę osącz z zalewy, rozsyp po wierzchu żeberek. Cebule obierz, zetrzyj na tarce lub bardzo drobno pokrój, wymieszaj z sokiem pomidorowym. Sos dopraw do smaku mieloną paprykę, solą, pieprzem, cukrem. Polej nim żeberka z fasolą.
Naczynie przykryj, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Potrawę piecz około 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec pieczenia mięso odkryj i piecz jeszcze 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak