Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjny żurek w chlebie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żurek śląski 1 butelka
ziemniaki 5-6 sztuk
biała kiełbasa 2 szt
boczek wędzony 200 g
śmietanka Rama 100 ml
majeranek 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie
sól
pieprz
chleb owsiany 3-4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjny żurek w chlebie

Kiełbasę i boczek zalewamy 1,5 litra wody i gotujemy na małym ogniu. Po około pół godziny wyjmujemy je. Ziemniaki kroimy w kosteczkę i do wody z kiełbasy wrzucamy ziemniaki i przyprawy. Boczek kroimy w paseczki a kiełbasę w plasterki. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy zakwas i kiełbasę oraz boczek. Gotujemy jeszcze chwilę i zabielamy śmietaną.
Z chleba odcinamy czubek i wydrążamy środek. Wstawiamy do piekarnika na 180 C, aż się przyrumieni. Do upieczonego chlebka nalewamy żurek i od razu podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 16.06.2012 01:58
dobry
Monika79 05.03.2012 09:27
super podane
Ela15 12.09.2011 09:20
ekstra
Jolanta40 18.07.2011 14:23
dziękuję za tak miłe komentarze :))
polly66 17.07.2011 08:34
oho, mąż jak to zobaczył to aż się \"zaślinił\" ;)
jogobella231
jogobella231 18.02.2011 16:03
super
jogobella231
jogobella231 18.02.2011 16:03
super
Jaheira11 16.02.2011 23:06
uwielbiam żurek, a w takim wydaniu to już w ogóle:)
jolaxa1 05.02.2011 23:06
swietne
Sarenka 08.11.2010 21:23
Megaapetyczne i efektowne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak